7 metode de prevenire a sindromului de ochi uscat

Ce este sindromul de ochi uscat.

Sindromul de ochi uscat este o afecțiune oculară tot mai des întâlnită în ultimul timp și care adesea este subestimată. Constă în afectarea filmului lacrimal datorită secreției lacrimale insuficiente sau a evaporării lacrimale excesive.

Simptomele sunt: senzație de nisip sau corp străin în ochi, senzație de arsură, mâncărime, sensibilitate la lumină, lăcrimare excesivă, clipire cu dificultate, vedere încețoșată care revine după clipire, ochi obosiți și altele.

Sezonul rece este perioada în care sindromul de ochi uscat este mai des întâlnit. Acesta este determinat, în majoritatea cazurilor, de scăderea umidității din aer și de vântul rece cu care ne confruntăm în această perioadă.

Iată mai jos 7 metode prin care ai putea să previi această problemă atât de întâlnită:

1. Poți preveni sindromul de ochi uscat adoptând un stil de viață sănătos.

Cel mai important aspect căruia trebuie să-i acorzi atenție, nu numai în cazul protejării ochilor, ci pentru funcționarea corectă a întregului tău organism, este adoptarea unui stil de viață sănătos. Consumă multă apă și ceaiuri pentru te hidrata și astfel ajuți și secrețiile glandelor lacrimare. Funcționarea corectă a aparatului optic este susținută de alimentele bogate în vitamine precum fructele, morcovii, avocado și în general produsele vegetale proaspete. Vitaminele și mineralele importante pentru sănătatea vederii sunt: Zinc, Seleniu și Cupru, Vitaminele A, B2, C și E. Vitamina A este cea mai cunoscută vitamină asociată cu sănătatea ochilor. De asemenea, este indicat sa te alimentezi cu cât mai multe produse pe bază de omega-3, precum nucile si peștele. Omega-3 ajută foarte mult la hidratarea globului ocular, și în același timp acționează împotriva inflamării acestuia.

Poți completa necesarul organismului cu suplimente alimentare naturale mai ales în anotimpurile când organismul poate avea imunitate scăzută. Îți las la sfârșitul articolului un link de unde poți comanda fără riscuri suplimente naturale care să te ajute în sănătatea ochilor.

2. Folosește picături pentru ochi uscat

În cazul în care deja ai simptome pe care le-am descris în introducere soluția este să folosești medicamentație adecvată, precum lacrimile artificiale. Picăturile înlocuiesc lacrimile produse în mod natural si hidratează ochii, refac filmul lacrimal și ameliorează disconfortul.

Cel mai bine este sa mergi la un control la optometrist pentru o evaluare. În funcție de gravitatea problemei tale și de nevoile tale vizuale, specialistul iți va recomanda cea mai bună soluție.

3. Evita aerul condiționat

Curenții de aer reci este unul dintre cei mai întâlniți factori al sindromului de ochi uscat. Aerul condiționat îl întâlnim în majoritatea locurilor pe care le frecventăm: la mall, in mașină, la birou, în cafenele.

Ceea ce ai putea să faci pentru a nu-ți deteriora starea ochilor, prin deshidratarea acestora cauzată de aerul dat de aparatele de încălzit sau de răcit, este să eviți să stai în raza lor directă. În cazul în care ești nevoit să stai într-o încăpere încălzită de aer condiționat, alege un loc ferit de valurile directe de aer.

4. Folosește ochelari de protecție și de soare

Diverse activități pot degrada extrem de mult sănătatea ochilor în cazul în care nu se iau măsuri de protecție corespunzătoare, precum folosirea ochelarilor de protecție.

În cazul în care practici un sport de iarnă, precum schi sau snowboard, ochelarii speciali de protecție nu trebuie să lipsească din echipamentul tău. Aceștia iți vor proteja ochii de vântul puternic și de strălucirea provocată de razele de soare reflectate de zăpadă.

Dacă adori să te plimbi cu ATV-ul sau cu motocicleta folosește ochelari de protecție împotriva curenților de aer eventual cu filtre pentru protecția împotriva razelor ultraviolete.

Așadar, ochelarii vor fi prietenii tăi buni ori de cate ori alegi sa te relaxezi în aer liber, indiferent de anotimp. 🙂

5. Utilizează un umidificator în cameră

În perioadele reci, toate încăperile sunt încălzite fie prin calorifere, fie prin aer condiționat. În ambele cazuri căldura emanată evaporă apa din aer, acest lucru cauzând și deshidratarea globului ocular. Pentru a evita acest rezultat, achiziționează un umidificator pe care să îl așezi în camera în care petreci cel mai mult timp din intervalul unei zile.

Pe lângă efectele benenfice pe care le au împotriva senzației de uscăciune a ochilor, aparatele de umidificat aerul ajută și la sănătatea căilor respitratorii.

6. Fă pauze frecvente de la lucrul sedentar

O altă cauză principală a sindromului de ochi uscat este petrecerea timpului în exces în fața ecranelor digitale. Atunci când lucrăm pe laptop, tabletă, sau când stăm pe telefon, clipim mai rar, iar lacrimile se evaporă.

Din ce în ce mai multe job-uri ne obligă la un stil de viață sedentar, în fața laptopului. Acest lucru pune în pericol sănătatea ochilor noștri, cauzând în timp senzația de ochi uscați, nevoia purtării ochelarilor de vedere sau modificarea dioptriilor.

Dacă job-ul tău constă în a lucra în fața calculatorului cea mai mare parte a timpului, este important să te organizezi în așa fel încât programul tău să conțină pauze cât mai dese de la ecran. Pauzele scurte în care iți relaxezi ochii privind pe fereastră vor preveni sindromul de ochi uscat sau alte afecțiuni oculare. De asemenea, învață să fii conștient de faptul că trebuie să clipești cât mai des atunci când stai în fața ecranelor digitale. Poți să faci exerciții în acest sens la fiecare 4-5 secunde, până devine o obisnuință.

7. Schimbă lentilele de contact cu ochelarii de vedere clasici

Pe lângă avantajele oferite de lentilele de contact, precum un confort mai ridicat în purtare, ușurința în folosire și aspect natural (fără rame), materialul din care acestea sunt fabricate intră în contact direct cu globul ocular și poate provoca iritații în special în anotimpul rece, mai ales dacă lentilele nu sunt de calitate sau sunt folosite necorespunzător.

Este recomandat ca, cel puțin în perioadele când nu ieși din casă să înlocuiești lentilele de contact cu ochelarii de vedere. Astfel, ochii tăi nu vor simți o presiune în plus la suprafață.

Dacă de-a lungul timpului ai resimțit simptomele sindromului de ochi uscat aplică recomandările și folosește link-urile de mai jos pentru a obține produse testate pentru a ameliora disconfortul și a te bucura de o calitate mai bună a vieții și astfel ne ajuți și pe noi să îți oferim și alte sfaturi importante susținând blogul prin marketing afiliat.

Descoperă aici cele mai bune vitamine și tratamente pentru ochi și vedere la ofertă specială.

Descoperă aici o gamă mare de umidificatoare de aer cu diverse funcționalități (ioni negativi, neutralizare mirosuri, funcție umidificare caldă, etc.)

Descoperă aici o schemă de tratament pentru ochi uscat și obosit

P.S. Nu uita de importanța controalelor periodice la specialistul tău în sănătatea vederii. Dacă ești din Iași poți face o programare aici.