Ochelari de schi si snowboard. Ghid pentru alegerea potrivita

Vizibilitatea clara este indispensabila pentru practicarea in siguranta a sporturilor de iarna. Daca te numeri printre pasionatii de schi sau snowboard si practici regulat acest sport atunci cel mai probabil esti de acord cu noi.

Pentru o vizibilitate cat mai clara si pentru un confort cat mai mare pe partie, elementul care nu trebuie sa lipseasca din echipamentul tau consta in ochelarii speciali de schi si / sau snowboard. Acestia sunt la fel de importanti precum geaca sau pantalonii de schi si nu trebuie inlocuiti sub nicio forma cu ochelari de soare (asa cum mai vedem deseori pe partii).

Ei au puterea sa iti ofere un confort desavarsit in timp ce ptractici sportul tau preferat si tot ei te protejeaza de efectele pe care temperaturile scazute si alti factori meteorologici le pot avea asupra ochilor tai.

De ce este important sa porti ochelari de schi sau snowboard pe partie?

Daca esti veteran in domeniu si cunosti foarte bine diferentele „cu / fara” ochelari speciali pe partie, atunci sigur cunosti si beneficiile pe care ochelarii de schi ti le ofera. Daca in schimb esti incepator in ale sporturilor de iarna si cauti indrumare in ceea ce priveste alegerea corecta a ochelarilor de schi si snowboard, trebuie sa intelegi in primul rand de ce sunt ei nelipsiti din bagajul tau de vacanta:

  • Sunt o bariera impotriva razelor UV, reflectate in zapada in proportie de 80-85%, lucru ce creste cu altitudinea, cand aerul rarefiat nu le mai poate filtra.
  • Imbunatatesc si mentin claritatea vederii atunci cand vantul puternic si rece poate irita ochii, facandu-i sa lacrimeze si incetosand vederea.
  • Te ajuta sa ai mai multa precizie asupra partiei, garantand o arie vizuala mai ampla atunci cand lentilele sunt alese corect.
  • Iti protejeaza ochii si fata in cazul eventualelor caderi sau accidente, mai ales in combinatie cu casca de schi.
  • Iti feresc ochii de fulgi, gheata sau alte obiecte straine atunci cand cobori in spatele altor schiori, atunci cand esti depasit sau cand cineva face viraje bruste in apropierea ta sau daca schiezi in viteza sau te aventurezi pe poteci in loc de partie.

Cum sa alegi ochelarii de schi sau snowboard potriviti?

La o cautare scurta pe Google vei gasi mii de variante de ochelari de schi si snowboard, la diverse preturi si sub diverse branduri. Insa, cand vorbim despre alegerea corecta a ochelarilor, pretul si brandul se situeaza abia pe ultimul loc pe lista criteriilor, fiind poate doar un punct de diferentiere. Alte aspecte, pe care le vom descrie in continuare, sunt mai importante.

1. Materialele din care sunt fabricati

Materialul din care ochelarii tai de schi sunt fabricati va influenta confortul si siguranta ta, de aceea trebuie sa fie de cea mai buna calitate. La temperaturi scazute, plasticul, spre exemplu, se intaraste si tinde sa devina mai rigid si mai casant, avand sanse mai ridicate sa se rupa.

Tocmai de aceea, marile branduri s-au orientat catre materiale superioare din punct de vedere calitativ, precum TPU. Acesta este un poliuretan termoplastic care nu se deformeaza indiferent de temperatura, este rezistent la impact puternic si este flexibil, protejandu-te in cazul unui eventual accident.

2. Forma si marimea ochelarilor

La fel ca in cazul ochelarilor de vedere, un criteriu important in alegerea ramei ochelarilor de schi este fizionomia fetei purtatorului, intrucat aceasta difera de la persoana la persoana, iar daca esti neatent poti ajunge sa investeti intr-un produs care nu ti se potriveste.

Astfel, daca ai fata lata, poti alege ochelari de schi si snowboard cu dimensiuni mai mari (L), destinate in general barbatilor.

Daca esti femeie, adolescent sau cauti ochelari de schi pentru copilul tau, ai nevoie de rame cu dimensiuni mai restranse (S), potrivite pentru fetele mai inguste. Exista de asemenea si ochelari de schi cu dimensiuni standard care de obicei se potrivesc oricui indiferent de proportiile faciale si fizionomie. Noi iti recomandam sa mergi intr-un magazin specializat sau intr-un cabinet de optica medicala unde ai posibilitate sa si probezi produsul, astfel incat sa fii sigur ca nu o sa faci alegeri nepotrivite chipului tau.

3. Forma lentilelor

Exista doua tipuri de lentile pentru ochelarii de schi sau snowboard si acestea sunt lentile cu forma cilindrica si lentile cu forma sferica.

Ochelarii de schi cu lentile cilindrice au suprafata plata intre nas si frunte, iar curbura apare usor doar spre partile laterale, fapt ce ii poate face greu de adaptat la orice fizionomie, caz in care forma lor poate ingreuna vederea periferica. Acestia sunt mai potriviti pentru incepatorii care nu practica frecvent aceste sporturi.

Ochelarii de schi sau snowboard cu lentile sferice sunt curbati atat in plan orizontal, cat si vertical, adaptandu-se foarte bine oricarei fizionomii, fara a provoca disconfort. Forma acestora ajuta la reducerea reflexiei solare si la scaderea sanselor de aburire, iar suprafata mult mai ampla permite o vizibilitate excelenta in lateral, deschizand campul vizual la 180 de grade.

4. Culoarea lentilelor

Atunci cand iti alegi ochelarii de schi sau snowboard, este important sa tii cont de conditiile meteorologice din locul in care ti-ai propus sa mergi. In functie de aceste conditii poti decide ce culoare vor avea ochelarii tai de schi, astfel:

  • Pentru conditii meteo variabile, atunci cand norii alterneaza cu soarele, alege lentile fotocromatice, care isi modifica nuantarea in functie de gradul de luminozitate.
  • Pentru soare puternic si cer senin sau schiatul pe ghetari primavara tarziu sau vara, sunt recomandate lentilele in tonuri inchise si cele tip oglinda, care formeaza un scut in fata razelor orbitoare ale soarelui.
  • Pentru conditii meteo cu cer noros si nivel de luminozitate foarte scazut, alege lentilele in culoare galben, portocaliu sau albastru deschis.
  • Pentru conditii meteo speciale, precum ceata sau ninsoare sau schiatul pe timp de noapte, atunci cand vizibilitatea este foarte scazuta, iti recomandam lentilele transparente in culoare galben, auriu sau gri, care au capacitatea de a accentua contrastele si nivelul de luminozitate, permitand astfel o vedere mult mai buna.

In cazul in care conditiile meteo alterneaza in zona in care urmeaza sa mergi in vacanta, iti poti achizitiona ochelari de schi cu lentile interschimbabile, care vin la pachet cu lentile speciale pentru fiecare climat.

5. Numarul lentilelor

Exista doua tipuri de ochelarii de schi: unul a carei rama are o singura lentila si al doilea care are in componenta doua lentile suprapuse cu spatiu intre ele.

Cand vine vorba de pret si comoditate in curatare si intretinere, ochelarii de schi cu o singura lentila sunt mai avantajosi. Daca insa iti doresti protectie suplimentara si vizibilitate optima, varianta ochelarilor de schi cu lentila dubla poate fi mai potrivita pentru tine. In cazul acestora din urma, camera de aer dintre lentile creaza o bariera termica ce faciliteaza circulatia aerului in interior si reduce semnificativ riscul aburirii lentilelor.

6. Tratamente aplicate lentilelor

Asemenea ochelarilor de vedere care pot avea diverse tratamente aplicate lentilelor in functie de nevoi vizuale specifice, tot astfel si ochelarii de schi pot fi imbunatatiti, asigurandu-ti un confort optim in practicarea sportului de iarna preferat. Poti opta pentru:

  • Lentile cu protectie UV: protejeaza ochii de actiunea nociva a razelor UV, prevenind astfel diverse afectiuni oculare;
  • Tratament anti-aburire: de obicei se aplica pe lentile in faza de productie, diminuand efectul de aburire. Pentru a fi sigur ca nu vei intampina probleme pe partie datorita fenomenului de aburire, iti recomandam sa ai tot timpul aproape si o laveta antiaburire pentru stergerea lentilelor, pe care o poti achizitiona din cabinetele de optica medicala specializate.
  • Sistem de ventilatie incorporat: are acelasi scop precum tratamentele anti-aburire si este incorporat pe rama, atat in partea superioara, cat si in partea inferioara;
  • Lentile oglinda: se potrivesc perfect in zilele foarte insorite cand soarele este orbitor, deoarece resping lumina puternica;
  • Lentile polarizate: ofera o protectie UV majora si cresc claritatea vederii;
  • Lentile fotocromatice: se nuanteaza automat in functie de intensitatea luminii, oferind o protectie UV variabila.

7. Compatibilitatea cu ochelarii de vedere

Daca esti purtator de ochelari de vedere, atunci, pe langa toate aspectele mentionate mai sus, trebuie ai grija ca ochelarii de schi sau snowboard pe care ii alegi sa fie compatibili cu ochelarii tai de vedere. Despre cum sa schiezi fara grija atunci cand porti ochelari de vedere am scris noi un articol dedicat, aici.

8. Compatibilitatea cu atributele castii de schi

De obicei, ochelarii de schi sunt creati pentru a fi compatibili cu casca. Cu toate acestea, cel mai bine este sa ii probezi pentru a nu avea „surprize”. Pana la urma totul depinde de confortul tau propriu.

Acum ca stii tot ceea ce este necesar pentru a face cea mai buna alegere in materie de ochelari de schi sau snowboard, te asteptam la Profi Optic Iasi pentru a proba mai multe variante.

Noi iti recomandam sa nu ignori importanta ochelarilor de schi in ansamblul echipamentului tau si sa iti cumperi ochelarii inainte de a pleca in vacanta, pentru a nu fi nevoit sa ii alegi in graba de la magazinul de langa partie, facand astfel investitii neinspirate.