vitamina c beneficii asupra sanatatii

Beneficiile vitaminei C asupra sănătății vederii și nu numai

Vitamina C are multe beneficii cunoscute pentru organism. Crește imunitatea, previne sau întârzie dezvoltarea unor boli cronice, are proprietăți antiaging și reduce riscul dezvoltării unor afecțiuni oculare.

Cum poate ajuta Vitamina C sănătatea oculară și sănătatea în general afli din acest articol.

Ce este vitamina C

Vitamina C este un antioxidant puternic cu beneficii pentru toate plantele dar și pentru majoritatea animalelor care și-o produc singure în funcție de nevoi. Oamenii au pierdut, în cursul evoluției, capacitatea de a sintetiza vitamina C și sunt nevoiți să o obțină din alimentație.

Rolul vitaminei C în organism

Sub acțiunea radiațiilor ultraviolete, a fumului de țigară, a poluării sau a procesului de digestie, în organism apar radicalii liberi, care supun celulele unui proces oxidativ. Aici intervine vitamina C care neutralizează acești radicali liberi dar care are nevoie apoi de “reciclare”. “Reciclarea” se face la nivel celular prin aceleași canale prin care intră și glucoza cu care este într-o “competiție” directă. Dacă nivelul de zahăr din organism este ridicat vitamina C rămâne în plasmă, este eliminată prin urină și astfel apare deficitul de vitamina C.

Persoanele care suferă de diabet au un deficit mai mare de vitamina C și sunt mai vulnerabili în fața bolilor. La fel și persoanele care consumă mult zahăr.

Vitamina C contribuie la producția de colagen (proteina care se găsește în țesuturi conjunctive, piele, tendoane, cartilaje si oase), are un rol important în imunitate, este implicată în metabolismul proteinelor, ajută la fixarea fierului, la sinteza unor substanțe implicate in funcționarea sistemului nervos.

Acestea sunt doar câteva din rolurile importante, vitamina C având beneficii pe măsură.

Vitamina C – beneficii asupra sănătății

Concret, cele mai importante beneficii ale vitaminei C asupra sănătății sunt:

  • previne sau întârzie dezvoltarea bolilor cronice, datorită proprieților antioxidante, vitamina C poate contribui la profilaxia sau intarzierea debutului bolilor cronice, asa cum sunt afectiunile cardiovasculare (de exemplu, cardiopatia ischemica) si diversele tipuri de cancer. In plus, aceasta ar scadea riscul de evenimente cardiovasculare majore (cum ar fi accidentul vascular cerebral).
  • ameliorează simptomele de răceală: suplimentarea vitaminei C pe perioada sezonului rece reduce simptomatologia, având rol de remediu naturist.
  • are proprietăți antiaging (antiîmbătrânire). Pentru ca acidul ascorbic este un antioxidant puternic, acesta poate proteja sănătatea pielii. Aceasta vitamină se asociază cu un risc mai redus de apariție a ridurilor și a pielii uscate.
  • reduce riscul dezvoltării unor afecțiuni oculare. Un aport alimentar optim de vitamina C ar putea proteja ochii și ar putea diminua riscul de a dezvolta cataractă.

Vitamina C – Beneficii asupra sănătății oculare

Deteriorarea oxidativă este un factor cheie în cataracta legată de vârstă. Un studiu de specialitate din 2016 a investigat diferiți factori ce pot ajuta la prevenirea dezvoltării cataractei. Analizând timp de 10 ani, 1000 de perechi de gemeni din Marea Britanie au arătat că la subiecții cu o dieta bogată în Vitamina C riscul de a dezvolta cataractă era cu 20% mai mic comparativ cu cei a căror dieta conținea o cantitate redusă de Vitamina C. După 10 ani, riscul de avansare a cataractei la subiecții cu o dieta bogată în vitamina C era cu 33% mai mic față de cei cu un deficit de Vitamina C în alimentație.
Fluidul din interiorul ochiului conține o cantitate mare de Vitamina C, care prin proprietățile antioxidante protejează ochiul de acțiunea factorilor de mediu, cum ar fi soarele. Vezi aici afecțiunile oculare care sunt provocate de soare.

Surse de vitamina C

Cele mai importante surse de vitamina C sunt fructele si legumele precum: citrice (portocale, mandarine, lămâi, grapefruit), ardei gras, broccoli, conopidă, varză obisnuită și de Bruxelles, fructe de pădure, roșii, căpșuni, kiwi, spanac, etc.

În cazul persoanelor cu imunitate scăzută, care efectuează activități fizice foarte intense, celor expuse la frig, la poluare excesivă, fumătoare și vârstnice se recomandă suplimentele cu vitamina C.

Vitamina C, acidul scorbic, se gaseste în multe suplimente din piață și, desi este produs sintetic, este identic cu sursele găsite în natură.

Deoarece doar 30% dintr-o doză dată este absorbită efectiv, sau căutat alte formulări care pot fi absorbite mai bine în tractul gastrointestinal.

Vitamina C lipozomală este o formulă care pare să aibă proprietăți de absorbție îmbunătățite. Administrarea orală a vitaminei C încapsulată în lipozomi are că rezultat concentrații sanguine de vitamina C care sunt mai mari decât formulele orale neîncapsulate, cum ar fi acidul ascorbic.

Tehnologia lipozomală este tehnologia prin care medicamentele și nutrienții ajung țintit la destinație, fără a afecta celulele sănătoase, dar și fără să fie afectați de sucurile gastrice. Astfel, metoda de încapsulare lipozomală a vitaminelor și nutrienților – o metodă de livrare direct la nivel celular, prin încapsularea nutrientului într-o bulă microscopică de fosfolipide asigură o biodisponibilitate excelentă, de aproape 99%.

Puteți citi mai multe despre Vitamina C lipozomală aici.

Pentru menținerea sănătății uneori putem apela la soluții foarte simple dar extrem de eficiente. Banala Vitamina C are beneficii extraordinare asupra sănătății organismului uman.

Referinta:
*Ophthalmology. 2016 Mar 24. Yonova-Doing, Ekaterina, et al. „Genetic and Dietary Factors Influencing the Progression of Nuclear Cataract.” Ophthalmology 123.6 (2016): 1237-1244.

Distribuie articolul apăsând unul din butoane: