Cum se vede lumea prin ochii unei persoane care sufera de miopie?

O vorba romaneasca ne spune ca „ochii sunt oglinda sufletului”. De ce? Pentru ca in ei poti citi cel mai bine sentimentele si trairile fiecaruia dintre noi. Cu ochii te bucuri, zambesti si plangi, uneori in acelasi timp. In ochi ti se citeste fericirea atunci cand reusesti sa indeplinesti obiectivul acela la care tot muncesti de ceva timp sau satisfactia atunci cand ai terminat un task la serviciu inainte de deadline. Tot acolo vezi si multumirea, oboseala sau frustrarea.

Dincolo de a oglindi toate aceste trairi pe care le resimtim fiecare in viata de zi cu zi, ochii sunt si oglinda care dicteaza modul in care noi vedem lumea inconjuratore. Pentru a intelege cat mai bine, inchipuie-ti doar cum ar fi sa nu poti vedea frunzele care cad toamna, sau prima zapada care se asterne usor la inceput de iarna, sau cromatica cerului la apus in miez de vara.

Pentru cei care se nasc sau dobandesc in timp o afectiune a vederii precum miopia, toate acestea ar fi imposibil de admirat si de perceput la adevarata lor valoare fara „magicii” ochelari de vedere. Esti curios cum se vede lumea prin ochii unei persoane care sufera de miopie?

Ce este miopia?

Miopia est unul dintre cele mai des intalnite vicii de refractie ale sistemului ocular si consta in dificultatea distingerii obiectelor aflate la distanta. Aceasta poate fi in multe cazuri ereditara sau dezvoltata in timp, iar cauzele medicale sunt diverse: fie globul ocular este prea lung in comparatie cu puterea corneei si cristalinului de a focaliza, fie corneea are o curbura prea mare fata de lungimea ochiului, iar lumina nu este focalizata corect, generand astfel o vedere incetosata.

Persoanele care sufera de miopie au dioptrii negative, iar corectarea afectiunii pote fi facuta cu ochelari de vedere sau lentile de contact, in functie de recomandarea oftalmologului / optometristului si de nevoile zilnice si preferinte.

 Cum se vede lumea prin ochii unui miop?

Daca suferi de miopie atunci stii cu siguranta raspunsul la intrebarea din subtitlu. Dar daca esti fericitul posesor al unei vederi sanatoase, atunci probabil ca ti-ar prinde bine sa intelegi cum arata „normalitatea” prin ochii miopilor din jurul tau, pornind de la colegii de gradinita sau generala, pe care ii numeai „aragaz cu patru ochi”, si pana la colegii de serviciu ochelaristi.

Foarte sugestive in acest sens sunt picturile artistului contemporan Philip Barlow, care a lansat in urma cu cativa ani o colectie de tablouri dedicate definirii lumii asa cum este ea vazuta prin ochii persoanelor care se confrunta cu miopie. Mai jos, cateva dintre tablourile surprinse de artist:

Foto credit: Philip Barlow

Sursa fotografii: www.philipbarlow.com

Nu subestima puterea ochelarilor de vedere!

In loc de concluzie, iti spunem doar atat: ochelarii de vedere au puterea sa le ofere oamenilor care vad precum in imaginile de mai sus CLARITATE asupra intregii lumi care ii inconjoara. Si odata cu claritatea, vine siguranta, fericirea, bucuria si toate acele sentimente despre care vorbeam la inceputul articolului.

Noi ne bucuram ca suntem capabili prin munca noastra de zi cu zi sa luminam vietile a mii de oameni.

Iar tu, chiar daca inca nu ai probleme de vedere, nu uita ca este bine sa iti protejezi ochii! Poarta ochelari de soare pentru a-i proteja de actiunea nociva a razelor UV, poarta ochelari de protectie daca lucrezi mult in fata calculatorului si mergi la control cel putin o data pe an.

Vederea ta are prioritate!