Ce probleme de sanatate poti avea daca ai ochii rosii?

Ti se intampla deseori sa ai ochii rosii? Te gandesti ca este posibil sa fie din cauza oboselii? Intr-adevar si oboseala poate fi un factor care determina inrosirea ochilor, dar de cele mai multe ori, exista cauze mult mai complexe si semnale mult mai serioase pe care ochii tai incearca sa ti le transmita.

Ochiul este un bun indicator pentru problemele de sanatate cu care te poti confrunta, tradand nu doar existenta unor afectiuni de natura oculara, dar si afectiuni sistemice precum diabetul zaharat si boli cardiovasculare, simptomele acestor afectiuni fiind de cele mai multe ori vizibile mai intai in zona ochilor, inainte de a fi resimtite.

In structura ochiului exista un invelis transparent care poarta denumirea de conjunctiva, care este foarte bine vascularizat. In momentul in care unul dintre vasele de sange se sparge, sangele poate inunda albul ochiului (sclera). Acest lucru se poate intampla si din cauza unor lovituri puternice sau accidente, insa de cele mai multe ori ochii rosii nu au cauze evidente si usor de identificat. Cu toate acestea este bine sa tinem cont de faptul ca ochii nostri ne transmit semnale permanent, inrosirea acestora insemnand fie o hemoragie subconjunctivala cauzata de o lovitura, fie un semn al hipertensiunii arteriale severe sau al unei afectiuni hematologice.

Iata mai jos care sunt cele mai des intalnite cauze ale ochilor rosii:

1. Hemoragia subconjunctivala

Hemoragia subconjunctivala este de obicei spontana si fara o cauza usor de identificat. De cele mai multe ori apare din cauza cresterii bruste a tensiunii sangvine, fapt ce duce la spargerea unui vas de sange de la nivelul globului ocular. Datorita faptului ca este afectat stratul de sub conjunctiva, sangele nu poate fi eliminat la exterior sub forma lacrimile, strangandu-se in mici pete rosii pe suprafata sclerei.

2. Conjunctivita

Conjunctiva este una dintre cele mai des intalnite afectiuni oculare, manifestandu-se printr-o inflamatie a conjunctivei, ca o membrana subtire si transparenta ce poate acoperi o parte din ochi si liniile interioare ale ploapelor. Aceasta afectiune este una dintre cele mai comune cauze ale aparitiei ochilor rosii, datorita umflarii si dilatarii vaselor de sange. Alaturi de inrosirea ochilor, alte simptome care mai pot aparea tradand aceasta afectiune sunt: lacrimarea excesiva, disconfort la nivelul ochilor, iritatie, mancarime, vedere in ceata, sensibilitate accentuata la lumina sau secretie oculara galbuie neobisnuita ce poate forma anumite cruste deasupra genelor.

De obicei conjunctivita se trateaza simplu si rapid, atunci cand este depistata la timp, de aceea, daca aveti ochii rosii sau alte simptome prezentate mai sus, va recomandam sa va prezentati de urgenta la un consult oftalmologic.

3. Keratita

Keratita sau infectia virala a corneei, aparuta de obicei datorita unei igiene a ochilor necorespunzatoare si se caracterizeaza prin aparitia unor puncte mici, inchise la culoare si a unor leziuni la nivelul corneei. Principalele simptome ale acestei afectiuni sunt inrosirea ochilor, disconfort accentuat dat de senzatia de corp strain in ochi, lacrimarea excesiva si sensibilitatea la lumina.

Aceasta poate fi dobandita in mai multe moduri, fie pe cale virala, fie printr-o igiena necorespunzatoare sau expunerea indelungata a ochilor la soare si la zapada fara protectie.

4. Atacul de Glaucom

Atacul de Glaucom este o afectiune cronica a ochiului, ce se manifesta prin cresterea presiunii intraoculare, afectarea nervului optic si diminuarea vederii, putand duce chiar la orbire. Pe langa ochii rosii, persoanele care sufera de aceasta afectiune au mai multe simptome, printre care sensibilitatea excesiva la lumina (fotofobie), lacrimarea intensa si chiar stari pregnante de greata.

5. Ecranele digitale

Un motiv destul de des intalnit care duce la aparitia ochilor rosii este reprezentat de lungile perioade de timp petrecute in fata ecranelor digitale, fara protectie oculara.

Lumina albastra poate provoca, pe langa ochi rosii, si alte simptome precum: vedere in ceata, dureri de cap, lacrimare, etc.

Pentru cei care isi petrec foarte mult timp in fata calculatorului, recomandam purtarea de lentile speciale pentru lucru la birou, care au rolul de a bloca lumina nociva emisa de dispozitivele digitale si alte corpuri ce emit lumina artificiala, minimizand considerabil reflexiile si marind contrastul pentru a conferi utilizatorului o vedere mult mai clara.

Prin urmare, daca ai ochii rosii, nu inseamna doar ca esti obosit sau ca nu ai dormit suficient. Ia in calcul faptul ca ochii tai au puterea sa iti transmita semnale importante despre sanatatea ta generala si mergi periodic la o consultatie oftlamologica!

Te asteptam la Profi Optic Iasi, cabinetul nostru de optica medicala, pentru o consultatie de specialitate!

Programeaza-te aici!