Aburirea ochelarilor. Cum sa eviti acest disconfort.

Aburirea ochelarilor in zilele reci, mai ales acum cand se impune si purtarea mastilor de protectie, nu este cel mai confortabil lucru.

Sigur ti s-a intamplat si sa vii de afara si sa iti doresti sa ai niste stergatoare in miniatura pe lentile, pentru a inlatura disconfortul creat de aburirea acestora.

Din fericire insa, rolul nostru, al specialistilor in optica medicala, este sa iti facem viata cat mai confortabila si sa ne asiguram ca vederea ta este tot timpul clara si protejata indiferent de anotimp, oferindu-ti de fiecare data cele mai potrivite solutii pentru tine. Hai sa vedem in continuare de ce apare fenomenul de aburire al ochelarilor si cum poti face sa il eviti.

De ce se aburesc lentilele ochelarilor?

Iti amintesti de florile de gheata de pe geamurile de la casa bunicii? Explicatia formarii acestora, o stim din scoala de la orele de fizica sau chimie.

Atmosfera este incarcata cu o anumita cantitate de apa, sub forma de vapori, care variaza in functie de temperatura aerului. Astfel, cu cat este mai cald, cu atat exista o cantitate mai mare de apa in atmosfera. Atunci cand temperatura scade brusc, vaporii de apa se condenseaza, transformandu-se in ceata sau roua. In cazul suprafetelor (cum sunt geamurile bunicii sau lentilele ochelarilor tai ), atunci cand aerul cald vine in contact cu suprafete reci, el se raceste brusc, nu mai poate tine vaporii de apa si asa apare condensul pe suprafata rece cu care a intrat in contact. De aceea, geamurile bunicii se abureau iarna, adunand picaturi de apa, iar in cazul in care afara era ger, aparea fenomentul de promoroaca sau flori de gheata. 🙂

Acelasi lucru se intampla si in cazul ochelarilor de vedere. Cand temperatura de afara este scazuta, iar tu intri la caldura, aerul cald din interior intra in contact cu lentilele reci se si formeaza condens pe suprafata acestora. La fel aerul cald expirat este directionat de catre masca de protectie direct pe suprafata mai rece a lentilelor.

Cum prevenim aburirea ochelarilor ?

Exista tot felul de „trucuri” pe care le auzim sau le citim peste tot pe internet, despre cum sa prevenim aburirea ochelarilor. Unele dintre acestea, nu doar ca sunt eronate si nu te vor ajuta sa iti protejezi ochelarii de condens, dar pot afecta si intr-o masura considerabila calitatea si performanta lentilelor si a tratamentelor aplicate pe acestea.

Substantele care ajuta la prevenirea aburirii ochelarilor pot fi surfactanti sau “solutii iubitoare de apa” precum diversi polimeri, hidrogeluri si coloizi, care odata aplicate pe lentile, scad tensiunea superficiala dintre suprafata acestora si moleculele de apa condensata. Aceste tipuri de substante se regasesc bineinteles si in anumite produse de uz caznic.

Unele dintre „trucurile” citite pe internet te pot indruma sa iti stergi lentilele cu sapun lichid, glicerina, pasta de dinti sau chiar saliva, lucru care se presupune ca va stopa aburirea ochelarilor. Cea mai buna varianta este insa sa mergi intr-un cabinet de optica medicala si sa discuti cu un specialist despre intretinerea cat mai corecta si eficienta a ochelarilor tai de vedere.

Acesta iti va recomanda solutii speciale anti-aburire care au proprietati de stopare a condensului si care iti vor conferi confort, fara sa afecteze calitatea lentilelor tale.

Stoparea sau prevenirea aburirii lentilelor.

Stoparea sau prevenirea aburirii ochelarilor nu este un moft, asa cum multi il pot percepe. Aceasta este o problema reala a purtatorilor de ochelari care afecteaza atat confortul general, dar si siguranta persoanei care ii poarta. Spre exemplu, in SUA in 2016 se petreceau zilnic peste 2000 de accidente serioase in zona ochilor, din cauza faptului ca muncitorii preferau sa nu poarte ochelari de protectie pentru ca acestia se abureau si le afecta eficienta in munca.

In plus, aburirea ochelarilor poate fi o problema importanta si pentru cei care poarta ochelari de vedere si iubesc sporturile de iarna sau inotul, ori prefera sa se deplaseze cu motocicleta. In anotimpul rece aburirea ochelarilor poate afecta siguranta si confortul persoanelor in timpul practicarii acestor activitati, prevenirea corecta si eficienta a acestui fenomen capatand in acest caz o importanta deosebita.

Majoritatea solutiilor create special pentru prevenirea aburirii lentilelor contin substante care nu vor afecta calitatea lentilelor tale. Cu toate acestea, in functie de tipul lentilelor, tratamentele aplicate pe acestea si nevoile tale, pot exista anumite variatii si exceptii.

Una dintre cele mai bune solutii impotriva aburirii ochelarilor este o laveta special conceputa pe care o poti comanda achizitiona in magazinul nostru.

Daca esti din Iasi te invitam sa ne faci o vizita si iti oferim GRATUIT o verificare a dioptriilor. Programeaza-te aici si beneficiezi de 10% reducere la toate produsele si serviciile noastre. Specifica codul PROFI10 in dreptul numelui tau atunci cand completezi formularul.