Tu cum îți alegi cele mai bune lentile pentru ochelarii tăi?

Lentilele de ochelari pe care le alegi, chiar mai mult decât ramele, determină cât de fericit vei fi cu ochelarii. Există atât de multe opțiuni, încât poți deveni foarte ușor confuz cu privire la ce lentile merită să cumperi.

Rama de ochelari este importantă pentru confort și aspect. Lentilele sunt importante pentru patru factori:  confortul,  aspectul, vederea și siguranța. 

Atunci când cumpără ochelari, oamenii fac o greșeala. Ei nu alocă suficient timp și atenție lentilelor.

Materiale pentru lentilele de ochelari

  • lentile de sticlă.

Sticla a fost primul material folosit pentru a produce lentile de ochelari. Sticla oferă o optică excepțională fiind cel mai bun material pentru lentile. Ele sunt, însă, grele și se sparg ușor, putând provoca leziuni grave la ochi. 

  • lentile din plastic.

La începutul anilor ‘40, PPG Industries dezvoltă un polimer din plastic denumit “CR39”, o abreviere pentru “Columbia Resin 39”. A fost cea de-a 39-a formulă încercată pentru a obține un material optic asemănător sticlei. Datorită greutății scăzute (aproximativ jumătate din greutatea sticlei) și a costurilor reduse este și astăzi cel mai popular material pentru lentile. 

  • lentile din policarbonat.

Inițial a fost  folosit pentru vizoarele căștilor de protecție pentru Forțele Aeriene ale SUA. Policarbonatul este un material mai ușor și mai rezistent la impact decât  plasticul CR-39. Este preferat pentru ochelari de protecție și pentru ochelarii sport. 

  • Lentile din trivex.

Trivexul a fost introdus în optică în anul 2001 tot de către firma PPG Industries. Este ușor și rezistent la impact, asemănător policarbonatului. Are avantajul unui număr Abbe de valoare mai mare (mai jos despre valoarea Abbe) 

  • Lentilele cu indice mare de refracție.

Sunt cunoscute ca lentile subțiate. Au apărut ca răspuns la cererea de ochelari subțiri. Aceste lentile sunt mai subțiri decât lentilele din CR-39. Deoarece au un indice de refracție (vezi mai jos) mai mare ele au și o greutate specifică mai mică. 

Caracteristicile materialelor pentru lentile 

  • Indicele de refracție.

În mod specific, indicele de refracție al unui material este viteza luminii în vid, împărțită la viteza luminii în acel material. De exemplu, indicele de refracție al plasticului CR-39 este de 1.498. Asta înseamnă că lumina se deplasează cu aproximativ 50% mai lent prin plasticul CR-39 decât prin vid.

Cu cât este mai mare indicele de refracție al unui material, lumina se mișcă mai lent prin acesta. Asta duce la o mai mare refractare a razelor de lumină. Cu cât este mai mare indicele de refracție al unui material, cu atât mai puțin material este necesar pentru a refracta lumina în același grad ca o lentilă cu un indice de refracție mai mic. Cu alte cuvinte, pentru o anumită putere a lentilei de ochelari, o lentilă realizată dintr-un material cu un indice de refracție mare va fi mai subțire decât o lentilă realizată dintr-un material cu un indice de refracție mai mic.

Indicele de refracție al materialelor curente  variază de la 1.498 (plasticul CR-39) la 1.74 (o varietate specifică de plastic cu index mare). Pentru aceeași putere o lentilă din plastic CR-39 va fi cea mai groasă și o lentilă de plastic cu indice mare de 1,74 va fi cea mai subțire.

  • Numărul Abbe

Numărul Abbe al unui material este o măsură obiectivă a modului în care lumina este dispersată la trecerea prin lentilă.

https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Dispersia_luminii

Materialele de lentile cu o valoare Abbe redusă au dispersie mare, ceea ce poate provoca o aberație cromatică vizibilă. Aceasta este o eroare optică vizibilă ca halouri colorate în jurul obiectelor, în special a luminilor. Aberația cromatică este cea mai vizibilă atunci când privim prin periferia lentilei de ochelari. Este cel mai puțin vizibilă când privim direct prin zona optică centrală a lentilelor.

Valorile numărului Abbe ale materialelor pentru lentile variază de la un nivel înalt de 59 (sticlă) până la un nivel scăzut de 30 (policarbonat). Cu cât numărul Abbe este mai mic, cu atât este mai probabil ca materialul lentilei să provoace aberații cromatice.

Numarul Abbe este numit după fizicianul german Ernst Abbe (1840-1905) care l-a definit pentru a caracteriza calitatea optică.

Designul asferic  

În plus față de alegerea unui material de lentilă care are un indice de refracție ridicat, un alt mod de a oferi lentilelor un profil mai subțire și mai atractiv este alegerea unui design asferic.

Curbura lentilelor se schimbă treptat de la centru la marginea lor. Asta permite producătorilor să utilizeze curbe plate atunci când fabrică lentile de ochelari, fără a degrada performanța lor optică.

Deoarece lentilele asferice sunt mai plate decât lentilele obișnuite (sferice) ele cauzează o mărire mai mică nedorită a ochilor purtătorului. Se obține astfel un aspect mai bun. În unele cazuri, designul asferic îmbunătățește și claritatea vederii periferice a purtătorului.

Cele mai multe lentile de ochelari din plastic cu indice mare sunt fabricate asferic pentru a optimiza aspectul și performanța optică a lentilelor. 

În funcție de tipul de lentile (și nu numai) pe care le alegeți și de designul de care ai nevoie, lentilele de ochelari pot costa cu mai mult decât ramele – chiar dacă alegeți cele mai recente rame de designer. 

Deci, cât costă lentilele de ochelari? E greu de spus. 

Pentru a obține cea mai bună valoare, este esențial să înțelegi caracteristicile și beneficiile produselor pe care le iei în considerare și să alegi cu înțelepciune. 

Dacă vrei să vizionezi un calcul de grosimi și o comparație între lentile cu indici de refracție diferiți, vizionează până la capăt video din linkul următor

Atunci când cumpări lentile de ochelari nu există nici un înlocuitor pentru experiența noastră.

www.profiopticiasi.ro/despre