CUM SE TRANSMITE NOUL CORONAVIRUS PRIN INTERMEDIUL OCHILOR?

Solidaritatea si responsabilitatea fiecaruia dintre noi sunt poate singurele care ne vor ajuta sa traversam cu bine situatia dificila instaurata la nivel mondial de noul Coronavirus COVID-19.  Si cand vine vorba de responsabilitate, igiena personala este cel mai important aspect, alaturi de alegerea de a petrece cat mai mult timp acasa, alaturi de cei dragi. De aceea specialistii si autoritatile pun atat de mult accent in aceasta perioada pe igienizarea corecta a mainilor si pe faptul ca nu trebuie sa ne atingem gura, nasul si ochii cu mainile neigienizate.

Cum se transmite noul Coronavirus prin intermediul ochilor?

Inca de la aparitia noului Coronavirus COVID-19, s-a stiut faptul ca acesta se transmite prin intermediul secretiilor respiratorii ale persoanelor infectate, de aceea marea majoritate a oamenilor a inceput sa poarte masti de protectie si manusi. Practic ne protejam gura si nasul pentru a evita contactul cu secretii infectate. Dar cum poate ajunge virusul in corp prin intermediul ochilor?

Ochii reprezinta o „portita de intrare” in organism pentru Coronavirus, fiind conectati cu nasul si caile respiratorii prin intermediul canalului lacrimal. Astfel, daca cineva stranuta langa tine, iar picaturile microscopice de saliva iti ating ochiul, virusul patrunde in corp si ajunge automat si in nas, apoi in gat. Este ca atunci cand iti pui picaturi in ochi si le simti gustul undeva in spatele gatului. La fel se intampla si in momentul in care atingi cu mainile suprafete infectate, dupa care iti duci mana la ochi, inainte sa o dezinfectezi.

Sunt ochelarii de vedere un paravan impotriva noului Coronavirus?

Daca porti ochelari de vedere, te poti considera putin mai norocos in ceea ce priveste posibilitatea de infectare cu noul virus. Spunem asta pentru ca, de obicei, daca ai ochelarii pe nas, nu mai ai tendinta sa iti duci atat de des mainile la ochi. In plus, in cazul in care o persoana posibil infectata care nu poarta masca de protectie stranuta in fata ta, ochelarii pot forma un fel de paravan de protectie in fata ochilor, care nu va permite virusului sa patrunda in corp. Cu toate acestea, in cazul in care scenariul de mai sus se intampla, trebuie sa stii faptul ca virusul poate rezista circa 4 zile pe sticla si chiar mai mult timp pe plastic. Prin urmare atat ramele, cat si lentilele ochelarilor tai trebuie dezinfectate corespunzator. Despre cum sa iti cureti eficient si corect ochelarii in aceasta perioada, vom vorbi intr-un articol dedicat.

Cu sau fara Coronavirus, igiena a fost, este si va fi intotdeauna importanta!

Daca ne urmaresti pe Facebook si ne citesti din cand in cand blogul, stii deja cat de multa atentie acordam noi, echipa Profi Optic Iasi, curateniei si igienizarii. Ocupandu-ne cu studiul si protectia ochilor, am avut dintotdeaua grija sa ne educam pacientii in spiritul luarii celor mai bune masuri pentru protectia ochilor si preventia afectiunilor care pot surveni din cauza unei igiene necorespunzatoare.

Chiar si fara Coronavirus, mainile noastre sunt purtatoare de microbi si bacterii. Le luam de pe suprafete, din mijloacele de transport in comun, de pe telefon sau din supermarket. Atunci cand te stergi sau te scarpini la ochi cu mainile murdare, risti sa ii imbolnavesti, provocand afectiuni care iti vor afecta confortul, starea de sanatate, imunitatea si, in cel mai rau caz, vederea pe termen lung.

Prin urmare, cu sau fara pericolul infectarii cu un virus daunator, nu uita sa te speli pe maini cu un dezinfectant pe baza de alcool sau cu apa si sapun, timp de cel putin 20 de secunde, la fiecare 2 ore, sau atunci cand ajungi acasa de afara. Doar astfel vei putea sa te protejezi pe tine, sa iti protejezi ochii si sa ii protejezi indirect pe toti cei cu care iei contact!