Cat dureaza perioada de acomodare cu noii ochelari de vedere si la ce sa te astepti?

Munca intensiva in fata ecranelor digitale, lumina artificiala slaba sau lumina albastra, actiunea razelor ultraviolete si obisnuinta de a nu purta ochelari de soare vara, toate acestea duc la scaderea acuitatii vizuale si in timp la afectiuni oculare care ne pot afecta confortul si activitatile de zi cu zi.

Din fericire, daca esti atent la semnalele pe care le transmit ochii tai atunci cand nu mai functioneaza la capacitate maxima si mergi la un control de specialitate, medicul oftalmolog sau optometristul va identifica problema cu care te confrunti si iti va prescrie cea mai buna varianta de corectare a acesteia, care, de cele mai multe ori, consta in ochelarii de vedere.

Decizia de a purta ochelari de vedere nu este una deloc usoara. Aceasta iti va schimba viata si obiceiurile intr-o masura considerabila, de aceea este important sa intelegi care sunt implicatiile acestei actiuni.

Prima pereche de ochelari de vedere

Atunci cand nu ai mai purtat ochelari de vedere, fie ca ai un viciu de refractie si ai nevoie de dioptrii, sau pur si simplu senzatia de ochi uscati si obositi nu iti da pace atunci cand lucrezi, afectandu-ti puterea de concentrare si productivitatea, vei avea nevoie de o perioada de acomodare cu ochelarii de vedere.

Chiar daca vederea ta va fi mai clara si mai precisa cu ochelari de vedere, ochii tai nu sunt obisnuita cu noul mod de a percepe lumea. Astfel, unele obiecte ar putea sa ti se para prea mici sau prea mari, iar distanta nu va fi la fel de bine apreciata la inceput.

De asemenea, este posibil sa simti un oarecare disconfort pe nas, sa ramai cu urme care te incomodeaza sau sa ti se para ca ramele sunt usor deranjante pentru ca o sa te lovesti de ele in campul vizual.

O acomodare mai dificila este posibil sa intampini mai ales in cazul in care alegi lentile progresive. Asta deoarece acest tip de lentile are trei sectiuni separate care iti ofera posibilitatea de a vedea clar la trei distante diferite (apropiere, departare si intermediar), fapt ce necesita o acomodare a ochiului cu toate acestea, pentru a nu fi necesar sa faca eforturi pentru a trece dintr-o zona in alta.

Principalul avantaj al ochelarilor cu lentile progresive este acela ca iti permit sa vezi clar la orice distanta si nu trebuie sa iti mai bati capul cu doua sau mai multe perechi de ochelari pentru a-ti acoperi toate nevoile vizuale. Pentru o acomodare cat mai rapida, incearca inca de la inceput sa folosesti partea de jos a lentilelor pentru citit, partea de sus pentru a vedea in departare si zona dintre cele doua pentru a vedea obiectele situate la o distanta intermediara.

Cat dureaza perioada de acomodare cu noii ochelari?

In functie de capacitatea ochilor tai de adaptare, fie ca esti la prima pereche de ochelari sau doar ti-ai achizitionat o pereche noua, vei avea nevoie de o perioada de adaptare care poate sa dureze de la cateva zile si pana la doua saptamani sau chiar mai mult in unele cazuri.

Chiar daca ai mai purtat ochelari de vedere, ochii tai vor avea nevoie de o perioada de adaptare de fiecare data cand iti schimbi ochelarii, intrucat pot interveni fie modificari ale dioptriilor, fie lentile mai subtiri, fie pozitia ramelor este diferita fata de cum era la ochelarii uzati.

Perioada de acomodare cu o noua pereche de ochelari difera in functie de varsta, mediul de activitate, tipul ramei si modul in care aceasta se adapteaza la fizionomia fetei tale si corectitudinea masuratorilor si a montajului.

Noi iti recomandam ca, mai ales la inceput, sa porti ochelarii cat mai mult prin casa pana incepi sa te obisnuiesti cu ei. Cu cat ii porti mai des, cu atat ochii tai se vor adapta mai repede, iar vederea ta va fi protejata.

Ce faci cand perioada de acomodare dureaza prea mult?

Daca perioada de acomodare cu noii ochelari de vedere este prea lunga, acesta poate fi un semn ca ochelarii sunt nepotriviti pentru nevoile tale vizuale.

De obicei, atunci cand ochelarii sunt gresiti, vei avea unul sau mai multe simptome care ar trebui sa te puna in alerta, precum:

  • lacrimare
  • ochi rosii
  • dureri de cap si stari de ameteala
  • vedere deformata cu ochelarii
  • durere sau usturime la nivelul ochilor
  • vedere in ceata

Aceste probleme apar fie din cauza faptului ca distanta pupilara a fost masurata gresit, dioptriile au fost stabilite incorect sau este nevoie sa schimbi lentilele.

Oricare ar fi motivul, daca resimti aceste simptome si perioada de acomodare cu noii ochelari de vedere se prelungeste, iti recomandam sa mergi la un nou consult oftalmologic intr-un cabinet specializat de optica medicala.

La Profi Optic Iasi poti beneficia de consultanta specializata, determinarea dioptriilor, indrumare in alegerea ramelor si lentilelor potrivite si recomandari personalizate pe nevoile tale vizuale si bugetul de care dispui. Mai multe despre serviciile noastre, gasesti aici.