Cum alegi ochelarii de vedere potriviti pentru copilul tau?
Stiai ca 1 din 5 copii are nevoie de ochelari, conform ultimelor statistici in domeniu? Asta inseamna ca exista sanse destul de ridicate ca si copilul tau sa aiba o problema oculara ce necesita purtarea ochelarilor de vedere, pentru o perioada mai mult sau mai putin lunga de timp.
De aceea, este important sa fii atent la semnele pe care cel/cea mica ti le transmite si care pot fi simptome ale unei probleme de vedere, precum: disconfortul provocat de lumina, apropierea cartii atunci cand citeste sau aplecarea spre caiet atunci cand scrie, clipirea deasa si frecatul constant la ochi, lacrimare excesiva, dureri frecvente de cap, probleme de concentrare sau rezultate slabe la scoala. Toate acestea ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru tine ca si parinte, care sa te determine sa iti iei copilul de mana si sa mergi direct in cabinetul medicului oftalmolog.
Dar atunci cand copilul chiar are nevoie de ochelari, cum alegem cel mai potrivit model pentru acesta? Alegerea ochelarilor de vedere pentru cel mic poate fi o adevarata provocare, mai ales ca pana la varsta de 10-12 ani copiii tind sa fie neatenti si foarte energici, un astfel de accesoriu putand fi un impediment in calea jocurilor si a activitatilor pe care acestia le desfasoara zi de zi.
Pentru a fi sigur ca ai facut alegerea potrivita in ceea ce priveste ochelarii de vedere ai copilului tau, este bine sa tii cont de anumite aspecte esentiale, pe care noi ti le-am expus in randurile care urmeaza.
1. Copilul alege modelul de ochelari
Faptul ca cel mic va fi nevoit sa se acomodeze cu un accesoriu ce pana acum ii era strain, poate determina o atitudine de respingere din partea acestuia, mai ales daca ii este greu sa inteleaga care este utilitatea ochelarilor si de ce are el nevoie de acestia.
Pentru a evita eventualele probleme de acomodare, este bine sa iti lasi copilul sa aleaga el modelul ochelarilor de vedere. Atat forma ramei, cat si culoarea trebuie sa fie pe placul celui mic si astfel el va fi incantat si mandru ca ii poarta, iar tu vei scapa de alte batai de cap.
2. Alegerea ramelor trebuie facuta cu atentie
Ramele ochelarilor de vedere pentru copilul tau trebuie sa fie in primul rand functionale, sa fie din materialul potrivit si sa aiba masura ideala pentru fata celui mic, astfel incat acesta sa se simta in largul sau cand ii poarta si sa nu simta ca ochelarii sunt un lucru strain. Mai ales in cazul copiilor mici, ochelarii trebuie sa fie confortabili, sa se aseze bine in permanenta si sa nu alunece.
Ramele de ochelari trebuie alese cu grija, sa nu fie nici prea mici si nici prea mari, pentru a nu limita libertatea de miscare a copilului. Intrucat copiii au tendinta de a privi foarte mult in partea de sus (spre adulti) este bine ca ramele sa fie mai inalte si sa urce spre zona sprancenelor, fara a fi mai inalte decat acestea sau mai late decat fata, iar in cazul in care sunt necesare dioptrii mari, se recomanda ramele cu dimensiuni mai mici si mai rotunde, care confera lentilelor un important avantaj estetic.
Un alt aspect important consta in locul in care ochelarii se asaza pe nas. In cazul copiilor, piramida nazala este plata, aceasta incepand sa se dezvolte in jurul varstei de 12-15 ani, iar pentru evitarea oricarui disconfort sau deformare a zonei respective este bine ca ochelarii sa fie cat mai usori si confortabili.
3. Alegerea lentilelor
In ceea ce priveste alegerea lentilelor pentru ochelari, este recomandata evitarea lentilelor din sticla, intrucat acestea prezinta un risc mare de spargere si implicit provocarea de accidente, fapt ce poate crea situatii neplacute. Lentilele pentru ochelarii copilului pot fi realizate din policarbonat, un material din plastic, rezistent si incasabil, ce protejeaza foarte bine ochii copilului, sunt usoare si nu reprezinta niciun risc.
In ceea ce priveste tratamentul aplicat pe lentilele ochelarilor, dat fiind faptul ca in zilele noastre majoritatea copiilor isi petrec o buna parte din timp in fata ecranelor digitale, este important ca acestea sa fie tratate antireflex. Acest tratament are rolul de a respinge reflexiile si lumina albastra emisa de ecrane, ajutand la protejarea ochilor copilului tau.
4. Bratele ochelarilor
Bratele ochelarilor sunt un alt aspect deosebit de important atunci cand vine vorba de alegerea ochelarilor potriviti pentru copilul tau. Este important ca acestea sa nu provoace o tensiune inconfortabila, sa fie flexibile si sa se potriveasca perfect pe urechile celor mici. Bratele ochelarilor trebuie sa ajunga pana la lobul urechii si sa fie imbracate intr-un plastic moale.
Lungimea bratelor este de asemenea importanta determinand corectitudinea cu care rama sta pe fata copilului. Astfel, daca bratele sunt prea lungi, rama va aluneca pe nas, iar copilul poate sa priveasca deasupra lentilelor, ceea ce este incorect, iar daca bratele sunt prea scurte, exista riscul ca lentilele sa se abureasca si cel mic sa nu mai vada clar.
5. Materialele ochelarilor
Un alt aspect la care trebuie sa fii atent atunci cand alegi ochelarii pentru copilul tau, consta in materialele din care acestia sunt fabricati, fiind recomandat ca acestea sa fie potrivite pentru nevoia naturala a copilului de a se misca, adica rezistente, incasabile si usoare.
Pentru bebelusi este bine sa alegi rame din material moale si flexibil, precum silicon. De asemenea, alte materiale foarte bune pentru ochelarii celui mic sunt titanul pur, otelul inoxidabil sau plasticul.
Ai grija si la aspectul alergiilor, intrucat copiii tind sa fie sensibili si sa dezvolte alergii fata de anumite materiale precum nichelul, iar ca metoda suplimentara de precautie poti opta pentru un tratament antialergic, pentru a reduce la minim riscul afectarii sanatatii copilului tau.
6. Ai rabdare!
Poate cea mai importanta calitate de care ai nevoie atunci cand copilul tau incepe sa poarte ochelari de vedere este rabdarea! In functie de varsta si personalitatea celui mic este posibil sa fie nevoie de o perioada de adaptare pana acesta va reusi sa se acomodeze cu noul accesoriu si sa il poarte cu mandrie.
Daca si tu esti purtator de ochelari, atunci aceasta etapa va fi probabil mai usoara pentru tine, intrucat reprezinti intru tot ceea ce faci un exemplu pentru copilul tau, iar el va fi incantat sa se asemene cu tine.
Ai grija sa il inveti cum sa iti stearga corect ochelarii, care este utilitatea acestora si cum sa se raporteze la ei (ar fi gresit sa creada ca sunt o simpla jucarie pe care sa o arunce dupa ce s-a plictisit sau pe care sa o imprumute colegilor de clasa la scoala sau gradinita).
Nu uita ca respectarea cu strictete a dioptriilor este regula principala atunci cand alegi ochelari de vedere pentru copilul tau, nepotrivirea acestora putand duce la crearea de imagini distorsionate, tolerabilitate redusa sau chiar refuzul purtarii ochelarilor de catre cel mic.
De aceea, ai grija ca inainte de toate, sa mergi cu cel mic la un control oftalmologic specializat!