5 afectiuni ale vederii provocate de radiatiile ultraviolete

Odata cu inceperea sezonului cald, dorinta noastra de a petrece cat mai mult timp in aer liber creste. Fie ca mergem in vacante la mare sau munte, sau doar in parc, la piscina sau terase, suntem tot mai des expusi la razele puternice ale soarelui.

Stim deja faptul ca radiatiile solare sunt nocive pentru intregul nostru organism. De aceea folosim crema de protectie atunci cand mergem la plaja si palarii care sa ne acopere capul. Dar ce facem cu ochii? Cat de afectati sunt ochii nostri de expunerea prelungita la soare? In acest articol, va prezentam cele mai importante 5 afectiuni ale vederii provocate de actiunea radiatiilor UV.

Ce sunt razele UV si cum ne afecteaza?

Expunerea la lumina soarelui este o sursa buna de Vitamina D pentru organismul nostru, de aceea este bine sa nu fie neglijata. Insa expunerea pentru o perioada indelungata de timp la soare, fara a va proteja ochii, poate fi extrem de daunatoare.

Radiatiile UV sunt de doua tipuri: UV-A (pot rani ochiul, afectand o parte a retinei) si UV-B (care sunt mult mai periculoase, ducand la aparitia unor afectiuni grave, precum cataracta).

Printre efectele negative ale razelor UV asupra corpului uman se regasesc: imbatranire premature a pielii, pielea isi pierde din elasticitate, riduri, cancer de piele (predispuse in special persoanele care lucreaza in aer liber) si, nu in ultimul rand, afectiuni de vedere.

5 afectiuni ale vederii provocate de radiatiile ultraviolete

  1. Cataracta: reprezinta o afectiune oftalmologica cauzata atat de expunerea indelungata la razele UV, cat si de inaintarea in varsta. Aceasta afectiune este foarte periculoasa intrucat netratata poate duce, in timp, la pierderea totala a vederii. Dupa cum spuneam anterior, cataracta poate duce la orbirea completa, insa cel mai interesant lucru este ca aceasta afectiune nu prezinta simptome dureroase, de cele mai multe ori persoana in cauza nefiind constienta de ceea ce il afecteaza. Principalele manifestari ale cataractei sunt: fotofobia ( incapacitatea de a suporta lumini de o intensitate ridicata), intetosarea vederiimodificarea frecventa a dioptriilor (asta in cazul in care porti ochelari), distanta nu este corect apreciata, etc. Pe langa expunerea la razele UV, cataracta mai poate apararea si din alte cauze precum: fumatul, consumul de alcool, culoarea irisului (persoanele cu ochi caprui sunt mai predispuse la aceasta afectiune).
  2. Fotocheratita: reprezinta o afectiune la nivelul corneei, care apare din cauza unei expuneri indelungate la razele soarelui fara o protectie adecvata. Principalele simptome in cazul acestei afectiuni sunt reprezentate de: vedere incetosata, fotofobia, lacrimare excesiva, senzatia de corp strain (aceste simptome apar de obicei la 6-12 ore de la expunerea la razele UV).
  3. Pinguecula: este o boala ce apare din mai multe cauze, cum ar fi: expunerea la praf, expunerea la raze UV, procentul ridicat de grasime din corp, administrarea anumitor medicamente. Aceasta se manifesta prin: mancarimi ale ochilor, senzatia unui corp strain, inflamatie constanta, iritatia zonei afectate, ochi uscati, etc.
  4. Pterigion: cu toate ca se aseamana foarte mult cu afectiunea prezentata anterior, aceasta boala provoaca, un disconfort mult mai mare. Se manifesta prin cresterea unui tesut pe ochi de culoare alba asemanator cu pielea, care poate ajunge la o dimensiunea la care ingreuneaza destul de mult vederea persoanei in cauza .
  5. Degenerescenta maculara: cu toate ca este o boala ce afecteaza in medie persoanele de peste 65 de ani, aceasta afectiune poate aparea indiferent de varsta, expunerea la razele ultraviolete reprezentand o principala cauza a aparitiei acesteia printre tineri. Se manifesta prin incapacitatea de a destinde micile detalii, prin urmare, activitati banale precum cititul sau sofatul devin aproape imposibile.

Aceasta a fost doar o scurta prezentare a principalelor afectiuni provocate de expunerea la raze UV, menita sa te faca sa intelegi de ce este atat de important sa ne protejam ochii pe timpul verii si nu numai.

Principala metoda de protectie impotriva  razelor UV, recomandata de medicii oftalmologi si de specialistii Profi Optic Iasi, este reprezentata de folosirea ochelarilor de soare cu lentile de protectie impotriva razelor UV. La fel cum cremele de soare te protejeaza vara cand mergi la plaja sa nu te arzi, la fel te pot proteja si ochelarii de soare pentru a nu intampina niciuna dintre problemele descrise mai sus.

Astfel, pentru a avea parte de o vara frumoasa si o viata sanatoasa iti recomandam sa folosesti ochelari de soare cu 100% protectia impotriva razelor UV.

Nu uita! Sanatatea este cel mai important aspect de care fiecare trebuie sa tinem cont indiferent unde mergem si ce facem. 🙂

PS: Te asteptam in cabinet cu reduceri de 25% la ochelarii de soare si CADOU un ceas pentru monitorizarea razelor UV.