10 simptome pe care le ignori dar care te trimit de urgenta la oftalmolog

Deseori, atunci cand avem ochii rosii sau cand ni se intampla sa vedem in ceata, seara mai ales, dupa ce ne-am petrecut cea mai mare parte din zi in fata ecranelor digitale, avem tendinta sa punem aceste senzatii pe seama oboselii, avand credinta ca odata ce ne odihnim, ne va trece.

Si de multe ori asa se intampla. Dar ce nu luam noi in considerare este faptul ca prin intermediul acestor senzatii ochii nostri ne dau semnale, care, ignorandu-le o perioada indelungata, pot duce la afectiuni deosebit de grave ale vederii.

Medicii oftalmologi recomanda efectuarea unui examen optometric de rutina, cel putin o data pe an, chiar daca avem sau nu simptome care ne-ar putea pune in alerta, tocmai pentru prevenirea anumitor probleme ale vederii. Spre exemplu, una dintre cel mai des intalnite afectiuni ale vederii este glaucomul. Aceasta nu doare la inceput si afecteaza undeva la 150,000 de romani, in timp putand cauza orbire totala, daca nu este tratata corespunzator.

Iata care sunt cele mai importante 10 simptome care ar trebui sa ne trimita de urgenta la medicul oftalmolog:

1. Dureri de cap persistente

Durerile de cap persistente, localizate mai ales in zona de deasupra ochilor, care apar de obicei atunci cand petreci foarte mult timp concentrat in fata calculatorului, televizorului sau telefonului si care sunt insotite deseori de senzatia de ameteala, pot fi un semnal ca este timpul sa mergi la un control oftalmologic. Nu il ignora!

2. Senzatia de ochi obositi

Cunosti sentimentul acela cand tot ce iti doresti este sa inchizi ochii, pentru ca ii simti foarte obositi? Acest lucru poate fi cauzat fie de un numar de ore de somn insuficient pentru odihna completa, fie de expunerea indelungata la lumina albastra a ecranelor digitale. In orice caz, nu ar trebui sa ignoram semnalele pe care ochii nostri incearca sa ni le transmita, asta daca nu vrem sa suferim mai mult pe viitor.

3. Vedere in ceata

Ti se intampla deseori sa vezi in ceata la distanta, dupa o zi intreaga petrecuta la birou sau sa nu te poti concentra la volan din aceeasi cauza? Sau poate ai tendinta sa apropii cartea in momentul in care citesti, sau sa stai aproape „lipit” de ecranul laptopului atunci cand lucrezi. Toate acestea sunt simptome care te indeamna sa faci o vizita la medicul oftalmolog, intrucat vederea intetosata poate fi semnul unor probleme oculare grave, precum degenerescenta maculare, glaucomul, uveita sau ruptura de retina.

4. Ochi inlacrimati

Lacrimare ochilor apare de multe ori la persoanele care au o afectiune a vederii ce necesita corectarea prin purtarea de ochelari. Atunci cand citesti, cand privesti in lumina puternica, cand stai prea mult la calculator, ochii tai devin sensibili si inlacrimati, aceasta senzatie fiind deseori insotita de un disconfort persistent. Acela este momentul in care ar trebui sa nu mai pui totul pe seama alergiilor de sezon si sa dai fuga la medic.

5. Mancarime sau usturime la nivelul ochilor

Alaturi de lacrimarea ochilor, senzatiile de mancarime sau usturime la nivelul globului ocular sunt de asemenea semne care ar trebui sa te puna in alerta. Acestea pot fi simptome ale anumitor infectii oculare ce pot degenera in afectiuni pe termen lung.

6. Leziuni oculare

Orice leziune oculara, indiferent de tipul acesteia sau de gravitatea aparenta, ar trebui verificata urgent de un specialist, mai ales daca iti provoaca senzatii de durere si roseata care persista mai mult de 15-20 minute.

7. Disconfort persistent la nivelul ochilor

Disconfortul la nivelul ochilor poate fi tradus prin senzatia de corp strain, ce poate aparea in urma diverselor activitati prin care mici particule de material au patruns in ochi. Fie ca esti constient de natura si cauza disconfortului sau nu exista un motiv anume ce l-ar fi putut provoca, este bine sa mergi sa verifici cu un specialist in optica medicala, intrucat, orice corp strain care patrunde in ochi poate duce la infectii oculare grave, daca nu este eliminat.

8. Ochii rosii

Ochii rosii pot fi intr-adevar un semn ca nu ai dormit suficient si ca esti obosit. Dar daca roseata apare din ce in ce mai des si persista pe parcursul intregii zile, poate fi un semnal de alarma pentru sanatatea ochilor tai. Inrosirea ambilor ochi poate insemna prezenta unui afectiuni, precum conjunctivita, care este o infectie minora si se poate trata foarte usor. In schimb, inrosirea doar a unuia dintre ochi, poate fi semn de sclerita sau uveita, inflamatii mai profunde care pot atrage dupa ele complicatii ale vederii.

9. Lumini, cerculete sau val gri peste ochi

Aceste simptome aparute brusc pot fi semnul dezlipirii de retina (stratul nervos din spatele ochiului ce trimite imagini catre creier), afectiune ce poate fi cauzata fie de miopie sau glaucom, fie de lovituri puternice. Netratata la timp si corespunzator (prin interventie chirurgicala de cele mai multe ori), aceasta poate duce la orbire.

10. Disconfort la purtarea lentilelor de contact sau a ochelarilor de vedere

Deseori atunci cand esti la volan, desi porti ochelarii de vedere, te simti orbit de razele soarelui, sau vezi in ceata? Sau ai dureri de cap atunci cand iti porti ochelarii sau senzatia de corp strain in ochi atunci cand iti pui lentilele de contact? Este posibil sa ai nevoie de un alt tip de ochelari de vedere (sau lentile de contact) si un semn ca trebuie sa te programezi la o consultatie optometrica.

Daca te regasesti in cel putin una dintre situatiile de mai sus, nu mai amana. Programeaza-te cat mai curand la o consultatie optometrica, pentru a te asigura ca ochii tai sunt sanatosi si bine protejati sau pentru a depista din timp eventuale afectiuni oculare.

Te asteptam la Profi Optic Iasi! Pentru programari, apasa aici.