Cum poti sa scapi de mai multe perechi de ochelari.
Într-un articol precedent explicam de ce nu este confortabil să lucrezi cu lentile progresive, și recomandam lentile speciale pentru lucru la birou.
La scurt timp, după publicare lui, am primit un telefon de la o cunoștință care îmi spunea că ea consideră o greșeală faptul că a ales „lentile progresive pentru calculator”. O doare capul când lucrează mult la calculator și ochii i se înroșesc. Am rugat-o să își facă timp să ne întâlnim pentru a discuta mai în amănunt problema ei.
Exact cum am bănuit, pentru că la vârsta ei încă nu necesita lentile progresive, problemele cu durerile de cap și ochi înroșiți erau din alte motive ce țin de ochelarii ei.
Nu aveau, însă, nicio legătură cu lentilele progresive.
Atunci mi-am dat seama de un lucru: Persoana respectivă nu știa ce sunt lentilele progresive. Probabil că mai sunt mulți purtători de ochelari care nu știu.
Mi-am propus să lămuresc acest aspect.
Viciile de refracție
Atunci când avem nevoie de ochelari, ochii noștri, de fapt, suferă de o deficiență care se numește viciu de refracție.
Miopia. Ochiul miop nu vede clar obiectele aflate la distanță mai mare.
Hipermetropia. Nu se văd clar obiectele aflate în imediata apropiere.
Astigmatism. Imaginea este neclară deoarece corneea este neregulată. Ea are forma unei mingi de rugby nu a unei sfere cum ar trebui să fie în mod normal.
Prezbiopia. Se manifestă prin vedere neclară la lucru (citit, meșterit, etc.) în zona de aproape, aprox. 30-40 cm. Prezbiopia apare în jurul vârstei de 40 – 45 ani și se datorează modificărilor naturale care se manifestă în organismul uman o dată cu înaintarea în vârstă. Practic, cristalinul (componentă a ochiului) își pierde din elasticitate și nu mai este capabil să acomodeze. Avem tendința de a îndepărta lucrurile pentru a le vedea clar. În această situație, ochii noștri au nevoie de un adaos de putere pentru a suplini incapacitatea de a focaliza.
Lentile monofocale
Toate aceste vicii de refracție se corectează cu lentile de ochelari monofocale. Adică lentile care au un singur focar. Privind prin ele vom vedea clar numai în zona pentru care au fost prescrise.
De exemplu un ochi miop corectat cu o lentilă monofocală divergentă va vedea clar obiectele aflate la distanță mai mare. Dacă pacientul are mai puțin de 40 – 45 ani, în zona de aproape, va vedea prin aceste lentile deoarece cristalinul va acomoda, focalizând pe obiectul aflat la 30 – 40 cm.
Dar dacă pacientul are o vârstă mai mare de 45 ani?
Atunci cristalinul nu mai are aceeași capacitate de a acomoda și necesită ajutor pentru a vedea clar la distanță mică.
Deci, după vârsta de 40 – 45 ani, dacă purtăm ochelari de distanță, vom mai avea nevoie de încă o pereche de ochelari cu lentile monofocale pentru a vedea clar și la aproape.
Lentile bifocale
Cunoscutul om de știință Benjamin Franklin, obosit să tot schimbe două perechi de ochelari, a inventat, în anul 1784, lentilele cu două focare numite lentile bifocale.
Atunci când voia să vadă la distanță privea prin partea de sus a lentilei iar când voia să citească privea prin partea de jos.
Lentile progresive
Odată cu evoluția tehnologiei și apariția la scară largă a monitoarelor apare și necesitatea de vizualiza clar în alte zone decât distanță și aproape. Acestea sunt denumite zone intermediare.(aprox. lungimea unui braț – 80 cm)
Asemănător lentilelor bifocale s-au construit, mai târziu, lentile trifocale (cu trei focare).
În 1953 francezul Bernard Maitenaz a descoperit lentilele progresive utilizabile pentru vederea de aproape, intermediară și la distanță. Procedeul tehnologic este foarte complex și presupune o automatizare de nivel înalt.
Pe suprafața unei lentile progresive sunt dispuse puteri optice diferite, fără linii vizibile de demarcație precum la lentilele bifocale. Puterile cresc progresiv de la distanță la aproape, fără rupere a imaginii.
O lentilă progresivă are trei zone:
Distanță – zonă localizată în partea de sus a lentilei unde se regasește corecția pentru distanță.
Intremediar – un „canal” de trecere între zona de distanță și cea de aproape. Permite vizualizarea clară obiectelor aflate la distanța intermediară. (monitor de calculator, partitură, masă de operație, etc.)
Aproape – zonă localizată în partea de jos a lentilei, prin care puteți citi.
Lentilele progresive oferă vedere clară la distanță dacă priviți prin partea de sus, la intermediar privind prin zona din mijocul lentilei și aproape privind prin partea de jos.
Purtarea acestui tip de lentile implică o acomodare (învățare) cu conceptul.
Lentilele progresive sunt estetice și confortabile oferind libertatea de a vedea la orice distanță cu o singură pereche de ochelari.
Deși sunt soluția ideală pentru a nu schimba între două perechi de ochelari, lentilele progresive sunt și ele limitate.
Au dezavantajele expuse aici:
profiopticiasi.ro/ochelari-de-protectie-la-calculator
Firmele producătoare de lentile sunt într-o acerbă competiție, îmbunătățind conceptele descoperite cu idei proprii și dezvoltând lentile progresive de înaltă precizie.
Poți citi mai multe despre asta pe siteul partenerului nostru Rodenstock:
https://www.rodenstock.com/uk/en/progressive-lenses.html