Presbiopia – nevoia de ochelari pentru aproape

„Daca am nevoie de ochelari pentru aproape, inseamna ca imbatranensc.” – Ai avut si tu gandul aceasta probabil, atunci cand ai observat ca acum iti este mai greu sa citesti ingredientele produselor din supermarket sau ca simti nevoia sa indepartezi cartea de ochi pentru a vedea clar randurile. Dar cine spune ca maturizarea trebuie sa fie egala cu batranetea? Noi, nu. 😀

Dupa varsta de 40 de ani trecem prin multe schimbari, atat la nivel fizic, cat si emotional. Ochii nostri sunt supusi la multe provocari pe parcursul vietii, mai ales in ziua de astazi cand uneori uitam sa mai ridicam ochii din telefon, iar jobul majoritatii dintre noi consta in a petrece foarte mult timp in fata calculatorului. Iar cand vrei sa te relaxezi, ce faci? Dai scroll pe Facebook sau te uiti la un serial pe laptop. Intelegi acum de ce ochii tai, mai devreme sau mai tarziu, obosesc?

Asa se face ca in timp, fiecare dintre noi, fara exceptie, va avea nevoie de ochelari pentru citit pentru a corecta afectiunea numita presbiopie sau prezbitism. Programeaza-te la o consultatie aici
Ce este presbiopia si cum se manifesta?

Presbiopia nu face parte din categoria viciilor de refractie (precum miopie, hipermetropie sau astigmatism) asa cum ai fi tentat sa crezi. Ea reprezinta dificultatea de a vedea clar obiectele aflate la distanta mica fata de ochi, determinata de scaderea puterii de acomodatie a ochiului.

Cristalinul (lentila ochiului) isi modifica forma, respectiv isi mareste puterea dioptrica pentru a oferi o vedere clara de aproape. In timp, amplitudinea cu care cristalinul isi modifica forma scade, acesta pierzandu-si elasticitatea. Astfel apare presbiopia, de care nimeni nu este scutit, nici macar cei care nu au purtat niciodata ochelari de vedere si se lauda cu o vedere inca perfecta.

 

Asa ne dam seama ca ne este greu sa citim si sa scriem, sa ne uitam in telefon sau la ceas si simtim nevoia sa indepartam obiectele mici de ochi pentru a le vedea clar.

Cum imi dau seama ca sufar de presbiopie?

Simtomele de mai sus iti vor indica ca este posibil sa fi venit momentul in care ochii tai au nevoie de ajutor suplimentar in focalizarea obiectelor aflate la distanta. Insa, diagnosticul clar ti se poate pune doar de medicul oftalmolog sau optometrist, in urma unei consultatiii de specialitate.

Oricum, dupa varsta de 40 de ani, indiferent ca au aparut sau nu probleme cu vederea de aproape este bine sa mergi la o consultatie pentru a evita sau preveni aparitia unor afectiuni mai grave. Noi te asteptam in cabinetul Profi Optic Iasi!

Cum se trateaza presbiopia?

Desi pana in momentul de fata nu se cunosc tehnici prin care putem impiedica sau preveni aparitia presbiopiei, aceasta poate fi corectata cu usurinta, prin diferite metode, doua dintre ele fiind foarte comuna in randul persoanelor cu presbiopie: ochelarii de vedere si lentilele de contact.

Ochelarii de vedere cu care putem corecta presbiopia pot fi fie monofocali (in conditiile in care ai nevoie de ochelari doar pentru aproape, iar la distanta vezi bine), bifocali (cu pastila, care corecteaza vederea atat la distanta, cat si la aproape) si ochelari cu lentile progresive sau multifocale, care acopera 3 zone vizuale diferite (aproape, intermediar si distanta).

Daca porti deja ochelari pentru distanta, momentul in care simti nevoia si de ochelari pentru citit nu este tocmai cel mai placut, fiind asociat (incorect) deseori cu batranetea. Dar stii ceva? Oamenii din jur nu trebuie sa stie ca tu ai nevoie de ochelari pentru citit. Si atunci, pentru a scapa de jena afirmatiei „stai sa imi scot ochelarii de citit” si de disconfortul provocat de intretinerea si responsabilitatea detinerii a doua perechi de ochelari, varianta cea mai safe si cea mai confortabila sta in ochelarii cu lentile progresive. Cu acestia vei putea sa si citesti cartea preferata sau sa sa te uiti pe telefon, sa si lucrezi la birou pe calculator (care este situat de obicei la o distanta intermediara) si sa vezi clar numarul tramvaiului care se iveste in zare.

Lentilele de contact sunt de obicei asociate cu practicarea sporturilor de catre persoanele care au un viciu de refractie, sau sunt vazute ca o alternativa pentru cei care fie nu se pot acomoda cu ochelarii de vedere, fie vor sa scape de povara ochelarilor din cand in cand la vreun eveniment. Lentilele de contact colorate sunt de asemenea foarte populare in randul tinerilor care adora sa experimenteze diferite look-uri.

Insa pe langa toate aceste asocieri deloc gresite dar generalizate, lentilele de contact pot fi o alternativa foarte buna si pentru tratarea presbiopiei. Acest lucru este posibil cu ajutorul lentilelor de contact progresive sau multifocale, care au dioptrii ce scad din zona centrala spre periferie, permitand focalizarea razelor luminoase care provin de la obiecte situate la diferite distante in functie de gradul de dilatare sau contractie a pupilei.

Astfel, mai ales daca nu ai mai purtat ochelari de vedere pana acum, cu ajutorul lentilelor de contact nu doar scapi de ideea de ochelari de vedere pentru citit, ci iti si pastrezi look-ul tineresc cu care te-ai obisnuit, asta daca nu cumva te vei indragosti de tine cu ochelari pe nas, dupa ce probezi cateva rame faine. 🙂

Daca te regasesti in randurile de mai sus, noi iti recomandam sa mergi cu incredere la un specialist in optica medicala in primul rand pentru o consultatie si un diagnostic, apoi pentru a gasi solutia potrivita pentru nevoile tale vizuale. Daca esti din Iasi, te asteptam la Profi Optic, expertul tau local in lentile progresive si probabil singurul loc din Iasi unde poti proba aceste lentile!

PS: Si luna aceasta poti profita de oferte speciale in cabinetul nostru. Vezi oferta lunii aici!