5 sfaturi pentru a scapa de oboseala vizuala a ochilor

In timp ce stramosii nostri isi foloseau ochii pentru a supravietui in natura prin distingerea obiectelor aflate la distanta, noi petrecem o mare parte din zi privind la distante mici. Stirile, informatiile despre diverse subiecte pe Google, Facebook, Instagram, etc. ne tin concentrati asupra dispozitivelor cum ar fi smartpfone, tableta sau monitor. Fie ca petrecem 8, 10, 12, sau mai multe ore pe zi lucrand la calculator sau il folosim doar ocazional pentru aceste lucruri distractive, stilul de viata modern inseamna si mult disconfort cum ar fi dureri de cap, vedere incetosata, presiune oculara crescuta, senzatie de ochi uscat si mancarimi oculare ceea ce ne poate determina sa inchidem frecvent cate un ochi pentru a-l diminua. Manifestarile frecvente ale acestor simptome pot duce la randament scazut, starea generala proasta, dificultatile de a duce la bun sfarsit activitatile pe care le avem si astfel ne pot lipsi de timpul pe care am putea sa il petrecem cu cei dragi.

  • Sindromul de oboseala vizuala la calculator

Privitul la diferite distante intermediare si aproape inseamna modificari repetate care au loc la nivelul muschilor ochiului, solicitand mecanismul de acomodatie. Acomodarea insemana formarea unei imagini clare a unui obiect aflat la distanta mai mica de 5 m (infinitul oftalmologic). Procesul de acomodatie se realizeaza printr-un reflex al sistemului nervos si are 3 componente:

  1. “Bombarea” cristalinului se realizeaza prin contracția mușchiului ciliar care duce la cresterea puterii de refracție a cristalinului. Sistemul optic al ochiului focalizează obiecte situate mai aproape de 5m.
  2. Micsorarea pupilei prin contractia muschilor irieni.
  3. Convergenta privirii. Axele celor doi ochi isi modifica pozitia pentru a mentine ambii ochi focalizati pe obiect.

Claritatea si concentrarea asupra textelor tiparite poate fi mentinuta mult timp de catre ochii sanatosi spre deosebire de parcurgerea textelor afisate pe dispozitivele digitale unde ochii sunt supusi „stresului”.Acest lucru se explica prin faptul ca literele tiparite au marginile bine definite si asigura, in general, un contrast puternic cu suportul de hartie. In opozitie, caracterele afisate pe ecrane sunt mai stralucitoare in centru si scad in intensitate spre margini ceea ce determina o solicitare continua a muschilor ochilor pentru a mentine claritatea si de a ramane concentrati pe acestea. Aceaste solicitari repetate si continue a muschilor ochilor pentru dobandirea claritatii imaginilor obiectelor duce la oboseala vizuala – „astenopia acomodativa”.

  • Lumina albastra

Cea mai mare sursa de lumina albastra este soarele. In timpul zilei, in aer liber, este locul unde suntem cel mai expusi la aceasta. Exista multe surse de lumina albastra create de om, inclusiv lumina fluorescenta si LED de la televizoare, ecranele computerelor, a telefoanelor inteligente si a altor dispozitive digitale. Cantitatea de lumină albastra emisa de acestea este infinit mai putina decat ceea ce primim de la soare. Dar cantitatea de timp pe care o cheltuim folosind dispozitivele digitale si apropierea acestora fata de noi, ca si utilizatori, face ca mai multi profesionisti din domeniul sanatatii sa fie preocupati de posibilele efecte pe termen lung asupra sanatatii ochilor.

Desi nu exista dovezi stiintifice conculdente, expunerea prea mare la lumina albastra poate deteriora celulele sensibile din retina.  Poate duce la pierderea permanentă a vederii.

O caracteristica a luminii albastre este aceea de a se imprastia usor si este mai greu de focalizat. Cand te uiti la ecrane de calculator si la alte dispozitive digitale care emit cantitati semnificative de lumina albastra, acest “zgomot” vizual, defocusare, reduce contrastul și contribuie la oboseala ochilor.  Cresterea constanta a consumului de dispozitive digitale a creat un interes din ce in ce mai mare in randul specialistilor optometristi si a medicilor oftalmologi pentru a reduce cantitatea de lumina albastra care ajunge la retina pacientilor.

Daca te confrunti si tu cu astfel de probleme, inseamna ca ochii tai sunt obositi.

Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa scapi de oboseala vizuala:

  1. Ai mai multa grija de ochii tai. Cel mai simplu este sa reduci timpul pe care il petreci pe dispozitivele electronice.
  2. Fa pauze mai dese la cand lucrezi. Daca esti la birou si incep sa iti oboseasca ochii, incearca sa faci cateva exercitii precum clipirea rapida, privirea la distanta pentru cateva minute. Se recomanda 10 min pauza si focalizarea pe obiecte indepartate la fiecare 50 min de lucru la calculator.
  3. Acorda atentie iluminatului si ergonomiei locului de munca. Lumina difuza si pozitia incorecta a corpului influenteaza negativ confortul la birou.
  4. Pentru a scapa de oboseala oculara trebuie sa stii ca este foarte importanta odihna. Incearca sa dormi indeajuns 7-8 ore/noapte.
  5. Pe masura ce se acumuleaza dovezi stiintifice despre efecte nocive ale luminii albastre asupra vederii, o abordare preventiva este folosirea ochelarilor cu lentile care blocheaza o parte din lumina albastra.

Nu uita! Cel mai bun medicament este preventia.

Daca ai simptome de oboseala vizuala a ochilor precum dureri de cap, migrene sau disconfort ocular programeaza-te acum si profita de ofertele noastre. Da calitate vietii tale!