7 obiceiuri gresite care pot deteriora calitatea ochelarilor tai de vedere

Ochelarii de vedere sunt o investitie importanta in viitorul si siguranta ta, iar intretinerea lor ar trebui sa fie o prioritate. Asa cum ai grija de telefonul tau sa nu il stropesti cu apa, sa nu il scapi sau sa nu il contaminezi cu virusi, este bine ca acceasi grija sa o acorzi si ochelarilor tai de vedere, mai ales ca de ei depinde sanatatea ochilor tai.

In functie de nevoile tale vizuale si afectiunile cu care te confrunti, lentilele ochelarilor de vedere vor avea aplicate anumite tratamente speciale, menite sa iti asigure confortul deplin si sa iti protejeze ochii. Aceste tratamente aplicate lentilelor pot fi usor deteriorate de anumite obiceiuri, pe care multi dintre noi le avem si pe care le facem uneori chiar si fara sa realizam.

Asadar, daca esti purtator de ochelari de vedere, fie ca esti la prima pereche de ochelari sau ai mai purtat in trecut, afla in continuare care sunt obiceiurile pe care ar trebui sa le eviti sau sa le corectezi, astfel incat sa cresti durata de viata a ochelarilor tai de vedere si sa te bucuri cat mai mult timp de investitia facuta.

1. „Ignorarea” tocului de ochelari

Una dintre cele mai des intalnite greseli pe care noi cei cu deficiente de vedere le facem, este ignorarea tocului de ochelari si depozitarea lor necorespunzatoare. Atunci cand iti achizitionezi o pereche de ochelari de vedere, acestia vin la pachet cu tocul in care ii pastrezi in siguranta in momentele in care nu ii folosesti. De obicei, folosirea tocului de ochelari are o durata de cateva luni, apoi este uitat undeva la fundul sertarului noptierei. Este important sa porti in permanenta tocul de ochelari cu tine, pentru a evita zgarieturile sau eventual spargerea lentilelor.

2. Stergerea lentilelor cu propriile haine

Tot o practica gresita, facuta de cele mai multe ori din comoditate, este stergerea lentilelor cu propriile haine sau cu materiale necorespunzatoare. In general, hainele pe care le purtam au fibre mult mai rigide decat textilele speciale pentru intretinerea lentilelor, fapt ce cauzeaza mici zgaraieturi pe suprafata acestora. Zgarieturile de pe lentile vor duce la scaderea eficientei ochelarilor in timp, precum si la diminuarea confortului tau vizual.

Asadar, renunta la comoditate si procura-ti de la cabinetul de optica medicala o laveta din microfibra speciala pentru ingrijirea lentilelor ochelarilor tai de vedere.

3. Mersul la sauna cu ochelarii pe nas

Chiar si simpla activitate de relaxare la spa cu ochelarii pe nas este unul dintre motivele pentru care lentilele tale nu mai sunt la fel de eficiente. Caldura intensa din salile de sauna afecteaza considerabil tratamentul lentilelor din cauza diferentelor mari de temperatura. Acest fenomen provoaca dilatarea sau contractarea lentilelor tale, ceea ce cauzeaza reducerea caracteristicilor functionale ale lentilelor, iar mai apoi distorsionarea vederii. Mai mult decat atat, daca ramele ochelarilor tai sunt din plastic si doresti sa intri cu ei in sauna, risti ca ramele sa isi modifice forma si sa se deterioreze in timp.

4. Indepartarea ochelarilor cu o singura mana

O problema cu care multe persoane cu defecte de vedere se confrunta este largirea ramelor, lucru ce incomodeaza foarte mult purtarea lor. Slabirea balamalelor ochelarilor poate fi cauzata de simplul gest prin care ii dai jos de pe nas cu o singura mana. In acest fel, presiunea se afla intr-un singur punct iar rezistenta balamalei scade. Cel mai bine ar fi sa folosesti ambele maini pentru indepartarea ochelarilor astfel incat niciun brat al ramei sa nu fie suprasolicitat.

5. Purtarea ochelarilor pe cap, sau imprumutarea acestora altei persoane

Acelasi rezultat daunator (largirea ramelor) se poate obtine si prin purtarea ochelarilor pe cap in mod constant, deoarece ramele sunt fortate.  De asemenea, este recomandat sa nu lasi ca alte persoane sa iti incerce ochelarii, avand in vedere ca exista riscul ca sa ti-i largeasca.

6. Somn cu ochelarii pe nas

Uneori din cauza oboselii acumultate in timpul lucrului cu ochelarii pe nas, se intampla sa adormim fara sa ii dam jos. Asadar, riscam sa deformam rama ochelarilor, ba mai mult, sa ne asezam pe ei si sa ii rupem.

7. Reparatia ochelarilor acasa

Handmade nu inseamna intotdeauna bun!

In cazul in care ti s-au defectat in vreun mod ochelarii de vedere, nu incerca sa ii repari de unul singur. Apeleaza la un specialist pentru a nu crea o situatie fara cale de intoarcere precum lipirea defectuoasa si definitiva a lentilelor de rama sau distugerea ramei.

Acestea fiind spuse, ingrijirea ochelarilor de vedere este un aspect important, care de cele mai multe ori te poate salva de cheltuirea unor sume de bani in plus. Chiar si cele mai banale obiceiuri iti pot degrada ochelarii, deci acum este momentul sa incepi sa le elimini din rutina ta.

Pentru orice indrumare legata de cresterea duratei de viata a ochelarilor tai, nu exita sa vizitezi Profi Optic Iasi! Noi iti stam la dispozitie cu informatii, recomandari si cu o varietate de accesorii destinate intretinerii corecte a acestora.